Mät upp 1 dl havregryn, 1 dl grovt rågmjöl häll sedan över 3 dl kokande vatten. Låt stå i 10 min. Tillsätt 2 dl kallt vatten, så att blandningen blir fingervarm. Tillsätt 50g jäst och arbeta degen i ca 2 min. Rör sedan i 2 msk sirap, 2 msk olja, 1 msk salt. Rör om. Tillsätt mjöl under omrörning tills degen nätt och jämt släpper degskålen. Degen ska vara lös. Arbeta degen i maskinen i ca 3 minuter. Tillsätt 2 msk pumpafrön och 2 msk solrosfrön blanda väl och låt jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter. Häll upp i en rektangulär form (gärna teflon) 25x30 cm stansa ut 12 bitar i degen. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med lätt uppvispad äggvita strö över pumpafrön. Grädda i 225 grader tills brödet är brunt på båda sidorna, Ca 20 min!

Kommentera